Πηρε το «ΟΚ» από την κυβερνητική επιτροπή ως στρατηγικό έργο ανάπτυξης – «Πράσινο φως» και στη σύμβαση για την αναβάθμιση των αναβατήρων.
Εξαιρετικά νέα για τα Καλάβρυτα και την τουριστική εικόνα της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πελοποννήσου» η Κυβερνητική Επιτροπή Μεγάλων Εργων, συνεδρίασε και έδωσε το πράσινο φως για τον χαρακτηρισμό ως έργου στρατηγικής σημασίας, της δεύτερης φάσης του σχεδίου ανάπτυξης του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων.
Το σχέδιο που προωθείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προβλέπει τη μετατροπή του Χιονοδρομικού Κέντρου σε τουριστικό προορισμό 12μηνης λειτουργίας και θα αλλάξει ριζικά την τουριστική εικόνα της ευρύτερης περιοχής.
Παράλληλα, το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε χθες τη σύμβαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την πρώτη φάση των έργων αναβάθμισης του Χιονοδρομικού Κέντρου, προϋπολογισμού 22.630.000 ευρώ, που προβλέπει ανακατασκευή των δύο αναβατήρων «Αχιλλέας» και «Στύγα» και την τοποθέτηση ενός τρίτου, που θα εκσυγχρονίσουν και θα βελτιώσουν κατά 90% τη μεταφορική ικανότητα των σημερινών υποδομών.
Ο γενικός γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου, Αθανάσιος Κοντογιώργης, δήλωσε στην «Π» ότι η Κυβερνητική Επιτροπή Μεγάλων Εργων έκρινε πως το δεύτερο σκέλος του σχεδίου ανάπτυξης του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων έχει στρατηγική σημασία για την περιοχή και στο πλαίσιο αυτό, έγινε το πρώτο και ουσιαστικό βήμα υλοποίησης του σχεδίου.
«Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το υπουργείο Ανάπτυξης και τη γενική γραμματεία ΣΔΙΤ, για να προχωρήσουν οι απαιτούμενες προμελέτες, όπου θα καθοριστεί το κατάλληλο σχήμα χρηματοδότησης και υλοποίησης του σχεδίου, που εκτιμάται γύρω στα 50 εκατ. ευρώ» τόνισε ο κ. Κοντογιώργης.
Συγκεκριμένα, η προμελέτη θα προσδιορίσει αν το έργο θα πρέπει να υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ ή με σύμβαση παραχώρησης, για να μετατρέψει το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων σε προορισμό 12μηνης λειτουργίας, δίνοντάς του μια νέα πνοή και μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.
Ο κ. Κοντογιώργης σημείωσε ότι αυτή η εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια των εξαγγελιών που είχε κάνει από την Πάτρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από λίγους μήνες. «Επομένως, όλα αυτά που είπαμε ότι μπορούν να υλοποιηθούν για την Πάτρα και τα Καλάβρυτα, τα είδαμε άμεσα και σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη και τα συναρμόδια υπουργεία, τα προχωράμε», είπε το κυβερνητικό στέλεχος.
ΦΑΡΜΑΚΗΣ: ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ
Για τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη ήταν ένα ευχάριστο διήμερο, όπως δήλωσε και ο ίδιος στην «Π». Από την μια πλευρά, βγήκε οριστικός «άσπρος καπνός» από το Ελεγκτικό Συνέδριο, για την πρώτη φάση του σχεδίου ανάπτυξης του Χιονοδρομικού και έτσι μπήκε τέλος και σε μια χρονοβόρα δικαστική διαμάχη. Από την άλλη πλευρά, η έγκριση που έδωσε η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή και στη δεύτερη και πιο μεγάλη φάση του σχεδίου ανάπτυξης, αποτελεί αλλαγή σελίδας για το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, καθώς θα μετατραπεί σε προορισμό θεματικού τουρισμού 12μηνης λειτουργίας.
«Είναι εξελίξεις που δικαιώνουν τις επιλογές μας. Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με την αρμόδια κυβερνητική επιτροπή και τον Δήμο Καλαβρύτων, όπως κάναμε όλο αυτό το διάστημα, για να φτάσουμε σε ένα αίσιο τέλος. Από εδώ και πέρα όμως, χρειάζεται πολλή δουλειά για να σχηματοποιηθεί το πρότζεκτ» τόνισε στην «Π» ο κ. Φαρμάκης.
Η δεύτερη φάση ανάπτυξης του Χιονοδρομικού Κέντρου προβλέπει βελτιώσεις των υπαρχόντων αναβατήρων, αντικατάσταση του παλιού αναβατήρα «Ερμής», εγκατάσταση νέου εναέριου αναβατήρα «Αρετεμίς 2», προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τεχνητού χιονιού, κατασκευή κτιρίων υποδοχής και εξυπηρέτησης κοινού, εγκατάσταση συστημάτων αντιμετώπισης χιονοστοιβάδων, εγκατάσταση συστήματος νυχτερινού φωτισμού πιστών για άλλες δραστηριότητες πλην χιονοδρομίας (π.χ. mountain bike, κ.ά.) γραμμή για τρενάκι, κ.ά.
Ουσιαστικά με αυτά τα έργα, το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων θα αποκτήσει μια νέα διάσταση 12μηνης λειτουργίας, που θα το κατατάσσει στις εγκαταστάσεις υψηλής ποιότητας, μοναδικό σε όλη την Ελλάδα και εφάμιλλο με άλλα ευρωπαϊκά κέντρα ποιότητας.
Πηγή: pelop.gr